#Κρυμμένοι Θησαυροί – Κακοπετριά

Μόλις 60 χιλιόμετρα απο τη Λευκωσία, στις παρυφές της οροσειράς του Τροόδους, κτισμένη σε υψόμετρο 667 μέτρων βρίσκεται η Κακοπετριά, το πιο ψηλό χωριό στην κοιλάδα της Σολέας, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα χωριά της Κύπρου. Είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας. Γραφικό και φιλόξενο, σε παίρνει σε μια άλλη εποχή όπου όλα ήταν λίγο πιο όμορφα και όλοι ήταν λίγο πιο καλοί.

Ιδιαίτερα η παλιά Κακοπετριά σε κάνει να αισθάνεσαι πως μπήκες στην εποχή του χρόνου και περιμένεις πως και πώς ένα γαιδουράκι να κατεβεί απο τον πέτρινο δρόμο κουβαλώντας μήλα στη ράχη του ή αχλάδια και ένα ζευγάρι να ξεπροβάλει από ένα απο τα αμέτρητα στενά, που σε οδηγούν στον δροσερό ποταμό,  χαρούμενο που  κατάφερε να κρυφτεί για λίγο από τα αυστηρά μάτια των μεγαλύτερων. Βλέποντας τις γιαγιάδες να πουλούν τις μαρμελάδες τους ή τα γλυκά του κουταλιού κάτω από τη σκιά των ξύλινων μπαλκονιών το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πως θα ήθελες να τις αγκαλιάσεις σαν να είναι η δική σου γιαγια και να τους προσφέρεις βοήθεια σε οτι μπορείς. Νοιώθεις πραγματικά πως βρέθηκες 100 χρόνια πριν μέχρι μια τετράτροχη να σε προσγειώσει στην  πραγματικότητα.

Η κοινότητα του χωριού, αποτελείται περίπου από 1000 μόνιμους κάτοικους και είναι κρυμμένη, σαν θησαυρός, στο πράσινο, αναμέσα στους ποταμούς Καρκώτης και Γαρίλλης, οι οποίοι ενώνονται και σχηματίζουν τον ποταμό Κλάριο, που διασχίζοντας την κοιλάδα της Σολέας χύνεται στον κόλπο της Μόρφου στην Πεντάγια.

20251090_10209564564141946_508176850_o

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν 3 διαφορετικοί μύθοι. Ο πρώτος λέει πως την ονομασία του την πήρε επειδή παλαιότερα η τοποθεσία του εκτός από βραχώδης ήταν και δύσκολη στην ανάβαση. Ο δευτερός μύθος λέει πως στην είσοδο του χωριού (στην παλιά Κακοπετριά) υπάρχει μια μεγάλη πέτρα γνωστή σαν Πέτρα του Ανδρογύνου, στην οποία κάθονταν τα νιόπαντρα ζευγάρια. Μια μέρα η πέτρα κύλησε και πλάκωσε ένα νιόπαντρο ζευγάρι. Μετά από αυτό το γεγονός οι κάτοικοι ονόμασαν την πέτρα «κακόπετρα» και ακολούθως το χωριό ονομάστηκε Κακοπετριά.

Η Τρίτη εκδοχή είναι πως κάποιος άρχοντας από την Μαραθάσα είχε 3 γιους: τον Νίκο, τον Παναγιώτη και τον Πετρή.Ο τελευταίος ήταν ανυπόφορος και κακός, τα αδέλφια του τον είχαν βαρεθεί και ζήτησαν από τον πατέρα τους να τον διώξει. Ο πατέρας του τον έστειλε στην άλλη πλευρά του βουνού και έτσι ο Πετρής ήταν ο πρώτος κάτοικος του  χωριού. Με τον συνδιασμό  Κακός και Πετρής ονομάστηκε το χωριό Κακοπετριά. Τα άλλα δύο αδέλφια ο Νίκος, ήταν ο ιδρυτής του χωριού Οίκος (από το όνομα Νίκος έφυγε το Ν και έμεινε το ίκος) και ο Παναγιώτης που ήταν καλός και πονετικός ίδρυσε το χωριό Καλοπαναγιώτης.

Ιστορικά ο οικισμός της Κακοπετριάς υπήρχε τουλάχιστον από την εποχή της φραγκοκρατίας, γιατί σε παλαιούς χάρτες σημειώνεται ως Cacopetria ή Chachopetria . Είναι όμως πολύ πιθανό, ότι στην περιοχή υπήρχαν οικισμοί και πιο πριν, κατά την Βυζαντινή περίοδο. Η περιοχή του χωριού κατοικήθηκε γύρω στον 6ο  – 7ο αιώνα κατι  το οποίο αποδεικνύεται από τις διάφορες ανασκαφές που έχουν γίνει γύρω από την παλιά Κακοπετριά το 1938, στην τοποθεσία Αϊλάδες.

20273175_10209564555341726_1279199000_o

Αρχικά η περιοχή της νέας Κακοπετριάς, ανήκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου της Στέγης ενω ύστερα πέρασε στα χέρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Το 1922 η Αρχιεπισκοπή διαχώρισε σε 120 οικόπεδα αυτή την έκταση και την μοίρασε με κλήρο στους κατοίκους. Μετά το μοίρασμα των οικοπέδων άρχισε η ανέγερση των νέων κατοικιών και στη συνέχεια η δεντροφύτευση του νέου χωριού και της πλατείας του χωριού με τα πανύψηλα και δροσερά πλατάνια.

Παραπανω πληροφορίες για το χωριό  μπορείτε να βρείτε στο http://www.kakopetria.eu/gr.

Σοκολνίκοβα Έλενα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s